Течното злато на Андалусия. Мастър клас и дегустация на премиум зехтин.
1 октомври -18:30 - 21:30
Първият зехтинен клас за сезона ще бъде интродукция в света на маслиновото масло и е подходящ както за участници с предишен опит, така и за абсолютно начинаещи почитатели на средиземноморските вкусове. Отново събираме Александър Шкондров (доктор по фармакогнозия) и Анна Петкова (зехтинен сомелиер), за да научим повече за здравните ползи, търговските категории и отличителните характеристики на трите основни испански сорта маслина.
Очакват ни две кратки лекции и дегустационна част с четири премиум бутилки от фамилия Весино и плодородните земи на Фуенте Палмера! Точно така – пренасяме се директно в живописните земи на Андалусия – най-големият световен производител на маслиново масло. И то не къде да е, а в биологичните и биодинамичните градини на фамилия Весино край Кордоба.
Тяхната мисия е:
„Не да правим най-добрия зехтин в света, а да правим света по-добър с нашите зехтини.“
А за целта следват ритъма и циклите на природата ежемесечно, с огромна грижа за почвата, обработвайки я без хербициди и пестициди. Когато почвата е жива, тя дава живи продукти, маслата са изразителни и с отличителен характер.
Ще дегустираме именно такива масла от три емблематични сорта за Испания, с градираща пикантност и изключителна природна чистота – арбекина, охибланка, пикуал, от характерния тероар на Фуенте Палмера.
Заповядайте, за да преживеем заедно Андалусия и мъдростта на совата – символ на La Cultivada!
Програма на събитието:
18:30 часа – Среща с Анна Петкова (40 мин)
– Испания, Кордоба, Фуенте Палмера – земя с характер и отличителни маслинови сортове и масла. Биологично и биодинамично земеделие;
– Търговски категории маслиново масло;
– Избор на качествено маслиново масло и съхранение у дома.
19:30 часа – Среща с Александър Шкондров (40 мин)
– химичен състав на маслиновото масло и ефекти върху човешкия организъм;
– специфични групи, употреба с лекарствени препарати;
– температурна обработка на маслиновото масло.
20:30 часа – дегустационен панел
– основни характеристики на екстра върджин и групи природни аромати във висококачествените масла;
– как се дегустира зехтин – 4 отличителни масла ранна реколта;
– как се разпознава високото качество; трениране на небцето за финните вкусове и аромати.
Събитието се осъщяствява с любезното съдействие на
www.mediterranium.bg
Начин на записване:
Моля изпратете контактни данни на участника по имейл. След потвърждение от наша страна за наличие на свободни места се заплаща таксата участие. При получаване на плащането ще получите окончателно потвърждение за регистрация. Повече за общите условия тук: https://forestlab.bg/
Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл:
и трябва да съдържа:
– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка
Контакт за въпроси и записвания:
e-mail: club@forestlab.bg
телефон: 0884697798
Срок за записване:
Краен срок за записване – 20 СЕПТЕМВРИ 2024 или до запълване на местата.
Ограничен капацитет. Записването се смята за потвърдено след заплащане на таксата за участие.
Такса за участие – 60 лева
Начин на плащане:
По банков път:
Център за горски науки ЕООД
Уникредит Булбанк
IBAN: BG47UNCR70001525478551
BIC: UNCRBGSF
Основание за превода: Зехтини клас Андалусия
Молим да посочите точно основанието за превода
Ако плащате за друг човек в „допълни пояснения“ на преводното нареждане посочете името на реалния участник.