Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

  • Това събитие е минало събитие.

НЯМА МЕСТА: Въведение в любителското биодинамично градинарство

12 март -18:30 - 20:30

Представяме ви Теодор Насър, специалист по биодинамично агрономство. Теодор е изучавал Биодинамично земеделие в Англия, където обучението е абсолютно практично . То включва множество теоретични семинари, експерименти и наблюдения.
Работил е в сектора в Египет, Швейцария и България, а в момента практикува като агроном на няколко био предприятия в страната и отглежда житни култури като страст. Основната дейност на Теодор е разпространение и обучение в по-задълбочените биодинамично практики. Ако желаете да придобиете представа какво означава това, заповядайте на лекцията на 12 март от 18:30 часа.

Защо биодинамично земеделие?
Биодинамиката е нещо като био земеделието, но някак много по-добро. Биодинамичното земеделие се заражда 1924г от световно известния ясновидец Рудолф Щайнер. През 1910 година множество земеделци и по-влиятелни личности в западния свят търсят от него да даде алтернативен подход към земеделието, защото още тогава са се наблюдавали спадове в кълняемост на културите и изтощаването на почвите.

Р. Щайнер развива система за обогатяване на възпротивителните сили в растенията, хомеопатични препарати за подобряване на компоста и методи за разпространяването на микроорганизми върху големи площи с минимален материал. Той дава методи и възгледи спрямо природния свят, които нямат еквивалент в днешните подходи.

Този вид земеделие се прилага в световен мащаб и дава плодове във всякакви условия. Биодинамичното градинарство е градинарство без използване на торове, хербициди и пестициди, то е хармонизиране на земя, животни и хора, точно както природата е отредила. В основата на биодинамичното земеделие е идеята, че всяка ферма или градина са „живи организми“, които могат да се уповават на жизнения цикъл вътре в себе си.

Руодлф Щайнер поставя въпросите за развитието на земеделието в тясна връзка със силите на Земята и Космоса. Той разглежда земната почва като действителен орган. Обяснява живото взаимодействие и отразените космически сили. Показва космическият химизъм и излъчване, свързани с кристализиращата сила и цялата структура на растенията и животните.

В лекцията ще хвърлим поглед над фундаментите, чрез които действа биодинамичното земеделие. Ще се впуснем във философията и начина, по който се наблюдават и възприемат природните явления.

 

МЕСТАТА ЗА ТОВА СЪБИТИЕ ВЕЧЕ СА ИЗЧЕРПАНИ

Детайли

Дата:
12 март
Час:
18:30 - 20:30

Място

Център за горски науки
ул. Братя Миладинови 104
София, България
+ Google Map
Phone
+359884697798