Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

Зехтинена разходка из Сицилия

23 октомври -18:30 - 21:00

На втората ни зехтинена среща за сезона отправяме поглед към хълмистите склонове на Сицилия и дейността на един производител, който определено ни впечатли със своето отношение към природата и иновативен подход в производството.

Miceli & Sensat са основани преди повече от 150 години и до днес изповядват и усъвършенстват безкомпронисно културата за по-голяма близост до природата и устойчиви практики в земеделието. Със своите насаждения от 48 000 дръвчета и три собствени езера за поливни цели, територията на градините им се превръща в истински оазис, в който зеленината процъфтява, а дърветата са предпазени от летния воден стрес, за да ни донесат висококачествен плод за производството на зехтин. Тук не се използват химически препарати, тревата се изпасва вместо да бъде окосена, и всичката остатъчна биомаса като клони и маслиново кюспе се връщат в почвата, за да възстановят баланса на нутриентите необходими за следващата добра реколта.

Целия стопански процес се води от най-съвременните научни тенденции съчетани с традиционни и утвърдени във времето добри практики. А освен маслинови дръвчета, в граните на Miceli & Senstat са предвидени площи за рекултивация на земята, стопанисване на пчели опрашители и отглеждане на древни сортове житни култури.

Органичната маслинова горичка се простира на 115 хектара и е съставена от разновъзрастови дървета от пет разновидности – три местни (Nocellara del Belice, Biancolilla и Cerasuola) и две неместни (Picual и Arbequina). Всички те са присадени на диви сицилиански маслинови дървета, което противоречи на настоящата тенденция за засаждане на клонирани дръвчета и по същество е връщане към традиционния метод за засаждане на маслината.

За производството на качествен зехтин е от ключово значение пътят на маслиновия плод от дървото до мелницата. Тук отново Miceli & Sensat ни оставят без думи, т.к. използват собствена мелница, при това специално построена по средата на насажденията. Голяма част от плодовете се берат ръчно по метода „брукатура“ и стават част от производствения процес в рамките на до два часа след беритбата. Маслините не само се екстрахират студено (под 27 ºC), но и се охлаждат на всеки етап от процеса на екстракция, така че температурата да се поддържа между 22 и 25 ºC.

Този начин на работа позволява образуването на по-интензивни, комплексни вкусове, както и извличането на естествените антиоксиданти, открити в маслините. Необходими са най-много 30 минути от момента, в който маслините влязат в мелницата, докато се излее екстра върджин масло. Благодарение на кратките времена на екстракция, полученото масло има концентрирани аромати и здравословни свойства. Полученото масло се филтрира и съхранява в контейнери от неръждаема стомана в атмосфера с контролиран азот, което запазва органолептичните свойства и хранителната стойност на маслото възможно най-дълго.

Бутилките, които ви представяме са специално бутилирани за нас и са ексклузивен внос за това събитие. Ще можете да ги намерите на самото събитие, както и ограничени количества в онлайн магазина ни.

 

Програма на събитието:

  • 18:30 часа – Среща с Анна Петкова (сертифициран сомелиер на зехтин, посланик на Средиземноморската диета и Интуитивна храна, автор и обучител).
  • Oбразователна част с визуална лекция (60 мин)
  • Почивка и подготовка за дегустационната част (15 мин)
  • Дегустационен панел – 3 занаятчийски екстра върджин (45-60 мин)
  • Сесия въпроси и отговори (15 мин)

 

Събитието се осъществява с любезното съдействие на

www.naturabg.com

 

Начин на записване:
Моля изпратете контактни данни на участника по имейл. След потвърждение от наша страна за наличие на свободни места се заплаща таксата участие. При получаване на плащането ще получите окончателно потвърждение за регистрация. Повече за общите условия тук: https://forestlab.bg/registration-cancelation/

Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл:

club@forestlab.bg

и трябва да съдържа:

– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка

Контакт за въпроси и записвания:
e-mail: club@forestlab.bg
телефон: 0884697798

Срок за записване:
Краен срок за записване – до запълване на местата.
Ограничен капацитет. Записването се смята за потвърдено след заплащане на таксата за участие.

Такса за участие – 60 лева

Начин на плащане:
По банков път:
Център за горски науки ЕООД
Уникредит Булбанк
IBAN: BG47UNCR70001525478551
BIC: UNCRBGSF

Основание за превода: Зехтини клас Сицилия
Молим да посочите точно основанието за превода
Ако плащате за друг човек в „допълни пояснения“ на преводното нареждане посочете името на реалния участник.

Детайли

Дата:
23 октомври
Час:
18:30 - 21:00
Категория за Събитие:

Място

Център за горски науки
ул. Братя Миладинови 104
София, България
+ Google Map
Phone
+359884697798

Организатор

Център за горски науки & My pure olive
Email
club@forestlab.bg