Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

Практикум Микология – Западна Стара планина

10 май -14:00 - 12 май -14:00

Несъмнено х. Горски Рай и резерват Чупрене са перлите на Северозапазена България. Водач на тази практика ще е Владимир Лютов. Очакват ни две нощувки в хижата – в петък и събота (10-11 май). Локацията е откъсната от цивилизацията, на 1450 м.н.в. и на 9 километра от най-близкия асфалтов път. Достъпът е само пеша, с военен камион или с джип, за който не ви е жал. Самата хижа е изключително добре уредена – топла и чиста, храната е гастрономическо изкушение, а домакините са еталон за гостоприемство. Ето какво ни предстои:

Петък 10 май
Както обикновено пътуването е със споделен между участниците транспорт. Поради отдалечения достъп пътуваме в петък от обяд. Сборния пункт ще бъде в село Чупрене, в ранния следобед. Там ще оставим автомобилите. Поради липса на обхват на мобилните телефони по пътеката и в хижата, сборния пункт ще е задължителен за всички участници. Изкачването по пътеката до хижата е 9 километра, през които ще преминем през различни горски пояси няколко доста добре запазени горски масива. Ще използваме тази възможност за търсене и събиране на гъби, така че сме предвидили доста време за изкачване. Това ще бъде и една добва възможност за спирания и почивки за хората с по-малко планинарски опит и по-малка физическа издържливост. Бавно и славно трябва да се доберем до хижата – по възможност по светло и с богат набор от гъби.
В зависимост от находките и тяхното количество ще имаме време за определяне, релакс, а може би и малко готвене.
Събота 11 май
След закуска предприемаме няколко кратки разходки в района. Планът е да претърсим колкото се може по-голямо разнообразие от местообитания, а там не липса такова – от планински ливади, широколистни гори на пионерните видове, стари букови гори, смърчови гори, изгорели гори и още. Всички тези местообитания са в близост до хижата, така че ще можем да бъдем доста гъвкави според метеорологичните условия. При благоприятни условия с малка част от групата (най-надъханите) можем да се качим и на връх Оба (337 гранична пирамида).И трите хранения за деня са в хижата, ще има готвено, а всеки е добре дошъл да допринесе с каквото има домашно към общата трапеза. В края на деня отново ще има време за определяне и релакс.
Неделя 12 май
Последна закуска в хижата и без много бавене се отправяме обратно към колите. При добра метеорологична прогноза ще се приберем по малко по-дълъг, но по-живописен път с възможности за спиране и бране. Програмата приключва с кратка спирка в пивоварна Чипровско пиво за пазар на заводски цени.
Начин на записване:
За да бъдат допуснати до участие в курса желаещите трябва да изпратят контактни данни по имейл. След потвърждение от наша страна за наличие на свободни места се заплаща таксата участие. При получаване на плащането ще получите окончателно потвърждение за регистрация. Повече за общите условия тук: https://forestlab.bg/cancelation/

Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл:

club@forestlab.bg

и трябва да съдържа:

– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка

Контакт за въпроси и записвания:
e-mail: club@forestlab.bg
телефон: 0884697798
Срок за записване:
Краен срок за записване – 31 МАРТ 2024 или до запълване на местата.
Ограничен капацитет. Записването се смята за потвърдено след заплащане на таксата за участие.
Такса за участие в практикума – 120 лева
Цената включва:
– Участие в теренните занимания;
– Специалист миколог;
– Сертифициран планински водач;
Цената не включва:
– Транспорт до изходните пунктове за практиките (пътува се с лични автомобили – споделен транспорт)
– Храна по време на практиките;
– Нощувки;
– Планинска застраховка – препоръчваме да сключите застраховка за цялата година.
Начин на плащане:
По банков път:
Център за горски науки ЕООД
Уникредит Булбанк
IBAN: BG47UNCR70001525478551
BIC: UNCRBGSF
Основание за превода: W19 Микология
Молим да посочите точно основанието за превода
Ако плащате за друг човек в „допълни пояснения“ на преводното нареждане посочете името на реалния участник.

Details

Начало:
10 май -14:00
End:
12 май -14:00