Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

Практикум Субалпийска растителност – Славянка 2024

28 юни -19:30 - 30 юни -19:30

Тази година ще проведем само един практикум Субалпийска растителност. Теренните занятия ще са в граничната карстова планина Славянка, която представлява флористичен център на формообразуването и се отличава с изключителен ендемизъм на субалпийската растителност. Тази година подходът ни е от другата страна на планината, а именно откъм долината на р. Места и едноименната хижа Славянка. По традиция до субалпийските практики се допускат само участници с добра физическа подготовка, поради необходимостта от преодоляване на значителни денивелации за достигане на учебните полигони. При въпроси относно необходимата подготовка – свържете се с Живко на посочения имейл или телефон. Водач на практиката е Тодор Каракиев, фитоценолог на субалпийските съобщества и един от добрите познавачи на Славянка.

Петък 28 юни
Както обикновено пътуването е със споделен между участниците транспорт. Сборния пункт е хижа Славянка в петък вечерта. Пътува се след края на работния ден. Хижата не предлага храна – необходимо е участниците да разполагат с хранителен запас за целия уикенд. Ще имаме на разположение хладилник. В хижата има питейна вода, но това е единствения водоизточник в района. Необходимо е участниците да разполагат с достатъчно съдове (минимум 2 литра на човек) за целодневно пребиваване на терен. Хижа Славянка предлага почти хотелски комфорт – изцяло реновирана сграда с двойни стаи и вътрешни санитарни възли.

Събота 29 юни
Очаква ни много ранно ставане и закуска на челници. Целта за деня е бързо да достигнем билото на планината, където ще прекараме повече време за наблюдение на представителите на субалпийските тревни съобщества. Използваме единствената разрешена пътека на територията на резервата за качване и за напускане на билото. Тя ни води право нагоре през Парилската седловина, гората поразена от мълнии, Лавината до Голям Царев връх с изцяло положителна денивелация от 1150 метра. Обядът е пикник на терен. Края на теренните занимания ще бъде определен в зависимост от метеорологичните условия и водните запаси на групата.

Неделя 30 юни
Предвид голямото натоварване в предходния ден неделната сутрин е предвидена за по-дълга почивка. Теренните занимания започват от 10 часа, като ще включват обхождания в по-ниската част на планината, придвижване с автомобилите в посока София и избрани спирки в долината на р. Места.

Начин на записване:
За да бъдат допуснати до участие в курса желаещите трябва да изпратят контактни данни по имейл. След потвърждение от наша страна за наличие на свободни места се заплаща таксата участие. При получаване на плащането ще получите окончателно потвърждение за регистрация. Повече за общите условия тук: https://forestlab.bg/cancelation/

Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл:

club@forestlab.bg

и трябва да съдържа:

– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка

Контакт за въпроси и записвания:
e-mail: club@forestlab.bg
телефон: 0884697798
Срок за записване:
Краен срок за записване – 31 МАРТ 2024 или до запълване на местата.
Ограничен капацитет. Записването се смята за потвърдено след заплащане на таксата за участие.
Такса за участие в практикума – 120 лева
Цената включва:
– Участие в теренните занимания;
– Специалист миколог;
– Сертифициран планински водач;
Цената не включва:
– Транспорт до изходните пунктове за практиките (пътува се с лични автомобили – споделен транспорт)
– Храна по време на практиките;
– Нощувки;
– Планинска застраховка – препоръчваме да сключите застраховка за цялата година.
Начин на плащане:
По банков път:
Център за горски науки ЕООД
Уникредит Булбанк
IBAN: BG47UNCR70001525478551
BIC: UNCRBGSF
Основание за превода: W26 Субалпийска растителност
Молим да посочите точно основанието за превода
Ако плащате за друг човек в „допълни пояснения“ на преводното нареждане посочете името на реалния участник.

Details

Начало:
28 юни -19:30
End:
30 юни -19:30