Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

Практикум „Следознание в Кратера на лешоядите“ – Маджарово 2024

13 септември -20:00 - 15 септември -14:00

Две са местата в България, където голяма река прекосява застинал вулкански кратер. И двете съхраняват уникално природно богатство. След успешната ни пролетна практика в кратера Кожух в Струмска долина, отправяме погледи към другия край на България, където река Арда прекосява застинал преди повече от 35 милиона години двукратерен вулкан и формирал живописно ждрело. В самия вулкан се разполага втория най-малък град в България – Маджарово, а между отвесните склонове на кратера му се крие невероятно многообразие от редки растения и животни.

От 13 до 15 септември ще се проведе практикум по следознание с ръководител Мирослав Славчев – зоолог и професионален фотограф, организатор на програми за заснемане на дива природа – от макро фотография на пеперуди, та чак до слонове. Под неговото ръководство ще открием интересни видове земноводни и влечуги, ще си припомним звуците на по-често срещаните видове птици и потърсим следите на животните из пясъчните брегове на Арда. Разбира се – ще анализираме и други белези от тип 2 като изпражнения, погадки, перушини, хралупи…
Пътуването до град Маджарово е със споделен транспорт. Настаняването на участниците е в собствени палатки на Арда Бийч, само на километър от град Маджарово. При изрично изявено желание от страна на участниците може да се потърси и настаняване в къща за гости в самото градче.

Петък 13 септември

Пътуване до град Маджарово със споделен транспорт между участниците (след края на работния ден). Събираме се за вечеря на плажа на река Арда (Arda Beach). На място има изградени беседки, тоалетни, детска площадка и други дребни удобства. Настаняването е в собствени палатки на брега на река Арда или в къща за гости в градчето. За нощуващите на къща за гости няма да има групова резервация – всеки е свободен да избере подходящо място според предпочитанията и бюджета си.
Възможните варианти за настаняване са:
Къща за гости Долината на Вълчицата: https://valchicata.com/
Природозащитен център Източни Родопи: https://www.booking.com/hotel/bg/nature-protection-eastern-rhodopes.bg.html?
Хотел Рай: https://www.booking.com/hotel/bg/paradise-madjarovo.bg.html?

Вечерната програма е теренно обхождане на брега на река Арда в тъмната част на денонощието с цел наблюдение на нощно активни земноводни, влечуги и други представители на фаунистичното богатство.

Събота 14 септември

Обхождане на брега на Арда, посещение на Защитена местност „Кован кая“ и Баластиерната, посещение на Природозащитен център „Източни Родопи“. В този ден ще наблюдаваме и слушаме звуците на много птици, ще открием интересни следи от живота на горските обитатели. Бонус в програмата е кратка разходка в прохладната долина на реката за търсене на редки минерали и камъни. Тъмните часове на денонощието посвещаваме на тихи занимания покрай лагерния огън и още едно обхождане за нощно активни видове.

Неделя 15 септември

След прибиране на палатковия лагер се отправяме с автомобилите към единия от ръкавите на яз. Ивайловград за наблюдение на земноводни и разбира се всички птици които са непрекъснато около нас. Последна спирка по пътя ни за София ще бъде „българският Стоунхендж“ – тракийски комплекс Кромлех, днес обитаван предимно от влечуги.
Начин на записване:
За да бъдат допуснати до участие в курса желаещите трябва да изпратят контактни данни по имейл. След потвърждение от наша страна за наличие на свободни места се заплаща таксата участие. При получаване на плащането ще получите окончателно потвърждение за регистрация. Повече за общите условия тук: https://forestlab.bg/registration-cancelation/

Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл:

club@forestlab.bg

и трябва да съдържа:

– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка

Контакт за въпроси и записвания:
e-mail: club@forestlab.bg
телефон: 0884697798
Срок за записване:
Краен срок за записване – 31 АВГУСТ 2024 или до запълване на местата.
Ограничен капацитет. Записването се смята за потвърдено след заплащане на таксата за участие.
Такса за участие в практикума – 120 лева
Цената включва:
– Участие в теренните занимания;
– Водач зоолог;
Цената не включва:
– Транспорт до изходните пунктове за практиките (пътува се с лични автомобили – споделен транспорт);
– Храна по време на практиките;
– Нощувки – в собствена палатка/кемпер/кастенваген (не се таксува) или в хотел в град Маджарово (според ценоразписа на рецепция).
– Планинска застраховка – препоръчваме да сключите застраховка за цялата година.
Начин на плащане:
По банков път:
Център за горски науки ЕООД
Уникредит Булбанк
IBAN: BG47UNCR70001525478551
BIC: UNCRBGSF
Основание за превода: W37 Маджарово
Молим да посочите точно основанието за превода
Ако плащате за друг човек в „допълни пояснения“ на преводното нареждане посочете името на реалния участник.

Детайли

Начало:
13 септември -20:00
Край:
15 септември -14:00
Категория за Събитие:

Организатор

Център за горски науки
Email
club@forestlab.bg