Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

  • Това събитие е минало събитие.

НЯМА МЕСТА: Курс Дендрохронология

10 януари -18:30 - 18 януари -20:30

Дендрохро-What?

Дендрохронологията звучи като поредната „~logia”, но в този кратък курс Момчил Панайотов ще се опита да Ви убеди, че тя не е нито скучна, нито мъртва, нито безкрайно трудна и неразбираема

Ако винаги сте искали да научите, дали и как дърветата могат да ни разкажат по нещо за своето минало, това е курс, който ще позволи да повдигнем малко тази завеса.  След кратка интродукция ще се представят няколко примера за проучвания в България, които са базирани на дендрохронологичните методи. Ще надникнем в миналото на магичната Парангалица, дивите мурови гори на Пирин, хайдушките букови дъбрави на Стара планина. Ще се гмурнем дори и под морското равнище, за да видим там пък каква дендрохронология може има. Пътьом може да се отбием на гости и на Мила Андонова и нейните находки от археологията на София.

 

Курсът се състои в пет лекционни занимания със следната програма:

10.януари, 18:30 часа:
Дендрохронология. Навлизане в материята

11. януари, 18:30 часа:
На гости на дивата Парангалица или как дендрохронологията ни помага да надникнем в миналото на една от най-мистериозните гори в Европа

15.януари, 18:30 часа:
Поглед към любимия Пирин, още по-любимите мури и всичко, което ги е мъчило и мъчи, но не може да убие. Разказ за климат, лавини, пожари и тъжния сблъсък с брадвата.

17.януари, 18:30 часа:
В мъгливите букови гори на Балкана и всъщност – колко автентични, диви и стари са те? Проучвания в няколко резервата.

18.януари, 18:30 часа:
Поглед в човешкото минало – как Дендрохронологията може да помогне на археологията, познанията за практиките на майсторите на църквите и изкуството в тях и дори на крайно запалените по старите кораби.

 

Място на провеждане:
Център за Горски науки
София, ул. Братя Миладинови 104

Начин на записване: НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА
За да бъдат допуснати до участие в курса желаещите трябва да изпратят необходимата информация и да заплатят таксата участие в определените по-долу срокове. Информацията необходима за вписване на участник в курса се изпраща на имейл: club@forestlab.bg и трябва да съдържа:

– Имена на участника
– Имейл за кореспонденция
– Телефонен номер за връзка

Такса за участие: 110 лева

Начин на плащане: няма свободни места
По банков път:
Център за Горски науки ЕООД
UniCredit Bulbank
IBAN: BG47UNCR70001525478551

Срок за записване:
До запълване на местата.
Записването се приема за успешно след като получите потвърждение по имейл за платена такса. Повече информация относно РЕЗЕРВАЦИЯ И АНУЛАЦИЯ.

Details

Начало:
10 януари -18:30
End:
18 януари -20:30