Меню Затваряне
Зарежда Събития

« Начало

  • Това събитие е минало събитие.

Значение на микромицетите в живота на хората

28 ноември 2023 -18:30 - 21:00

Микромицетите имат важна роля в различни аспекти от човешкия живот, включващи медицина, храна, селско стопанство и др. В хода на лекцията ще бъдат разгледани микромицети от различни таксономични групи гъби и псевдогъби, които имат важно значение за производството на храни, напитки, лекарства, а също и в качеството им на токсин продуценти и причинители на различни заболявания по растенията и животните.

 

Лекторът – доц. д-р Благой Узунов е ръководител на Катедрата по ботаника на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е дългогодишен преподавател в Направлението по систематика на водорали и гъби към същата катедра. Автор е на повече от 70 научни статии и учебни пособия, свързани с водораслите и гъбите. Той е участник в голям брой научни проекти, международни и национални конференции, и в 21-вата Национална Антарктическа експедиция. Основните му научни интереси са свързани с таксономията, разнообразието и екологията на водорасли от сухоземни, сладководни и екстремофилни местообитания, а също и с таксономията, екологията и биоразнообразието на гъбите, псевдогъбите, лигавите гъби, лихенизираните гъби и етномикологията. Уредник е на Живата водораслова колекция на Софийския университет (ACUS).

 

Събитието е част от „Любителски курс по гъбарство 2023“ и е достъпно само за участници в курса при условия на предварителна регистрация.

Details

Date:
28 ноември 2023
Час:
18:30 - 21:00

Място

Център за горски науки
ул. Братя Миладинови 104
София, България
+ Google Map
Phone
+359884697798

Организатор

Център за горски науки
Email
club@forestlab.bg